במאמר זה נבדוק מהן הזכויות של נשים בהריון ובמהלך חופשת הלידה ע"פ חוקי דיני עבודה.
פיטורין במהלך הריון
ע"פ חוק ניתן לפטר עובדת בהריון רק באישור משרד העבודה והרווחה. משרד העבודה והרווחה לא יאשר את הפיטורין במידה והיא מפוטרת עקב ההיריון. למרות זאת, אין הדבר אומר כי לא ניתן לפטר אותה כלל.
פיטורין לאחר לידה
אישה בהריון מוגנת מפיטורין רק אם עבדה לפחות שישה חודשים אצל המעסיק. במידה והיא עבדה יותר משישה חודשים, היא מוגנת מפיטורין בתקופת ההיריון, בתקופת חופשת הלידה ו-60 יום נוספים לאחר חופשת הלידה. גם אם הסתיים חוזה העבודה של האישה במהלך אותה תקופה, על המעביד לקבל היתר מיוחד ממשרד העבודה והרווחה לפטר את העובדת. למעסיק יש אפשרות לפטר עובדת אם סיבת הפיטורין איננה ההיריון או הלידה. לדוגמה:פיטורים קולקטיבים של עובדים בחברה. למרות זאת, מפקח העבודה הראשי יכול להחליט כי סיבת הפיטורים הינה ההיריון או הלידה.
פיצויי פיטורין
במצב בו פוטרה עובדת בניגוד לחוק, על המעביד לשלם לעובדת פיצויים להלן:
• פיצויים על כל חודשי ההיריון בהם הייתה העובדת מפוטרת.
• פיצוי על תקופת חופשת הלידה.
• פיצוי על 90 הימים שלאחר חופשת הלידה.
פיצויי פיטורין בשל התפטרות
לכל אחד מבני הזוג יש את הזכות להתפטר ממקום העבודה על מנת לטפל ברך הנולד. ניתן לנצל זכות זו רק בתקופה של תשעה חודשים לאחר הלידה. במקרה בו האב או האם החליטו להתפטר על מנת לטפל בתינוק, הם זכאים לפיצויי פיטורין כחוק. רק אחד ההורים זכאי לפיצויי פיטורין ואם נוצר מצב בו התפטרו שני ההורים, רק אחד מהם יזכה לפיצויי פיטורין.
דמי אבטלה בהריון
הימצאות בהריון אינה שוללת קבלת דמי אבטלה. לאישה בהריון ישנו קושי למצוא עבודה, קושי הנובע מחששם של מעסיקים להעסיק נשים לקראת לידה כיוון שסביר להניח שהן ייצאו לחופשת לידה. על מנת להקל על נשים בהריון למצוא עבודה, החוק אוסר על מעסיק לשאול את המרואיינת האם היא בהריון או מתכננת הריון.
דמי אבטלה במקביל לדמי לידה
המוסד לביטוח לאומי אינו מעניק קצבאות מקבילות לאותו אדם. אישה אשר זכאית לקבל דמי לידה, איננה זכאית לדמי אבטלה.
דמי אבטלה בחופשה ללא תשלום
אישה לאחר לידה אשר בחרה לצאת לחופשה ללא תשלום (חל"ת), איננה זכאית לדמי אבטלה, כיוון שהיא בחרה לצאת לחופשה. עם זאת, במידה והאיזה ביקשה ממעסיקה לחזור לעבודה לאחר החופשה ונתקלה בסירוב, היא בהחלט תהיה זכאית לדמי אבטלה, 90 יום ממועד יציאתה לחל"ת.
סקירה זו נכתבה ע"י המומחים של lawline.co.il - אתר המשפטים של ישראל.